Samlet inn en halv million på to uker

Allmennlegene mobiliserer mot Helsedepartementets reformplaner

Etter at Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i desember 2011 la fram sitt forslag til ny fastlegeforskrift har allmennlegene i Norge mobilisert på en måte vi sjelden eller aldri tidligere har opplevd.

Protest fra 2802 allmennleger

I løpet av noen få uker underskrev 2802 allmennleger et brev til Helseministeren, der de ber om at forskriftsforslaget blir trukket og høringsrunden avsluttes. Legene mener at forskriften vil ødelegge landets mest velfungerende helsetjeneste, ved at fastlegene pålegges enda mer unødig møtevirksomhet, rapportering, papirarbeid og administrasjon. Legene har skrevet en mengde kronikker i nasjonale og lokale aviser, deltatt i TV-debatter og etablert nettstedet www.fastlegeaksjonen.no

Innsamlingsaksjon til arbeidet mot Fastlegereformen

Nettsiden er en arena for pågående diskusjoner om fastlegeordningen, der også publikum inviteres til å komme med sine innspill. Fastlegeaksjonen har gjennom en innsamlingsaksjon Fastlegeaksjonens innsamlingsaksjon som pågår i disse dager finansiert annonsering i flere nasjonale kommunikasjonskanaler.
fra-talen2-758
Under Allmennlegeforeningens årsmøte i Larvik den 10. mai lanserte Fastlegeaksjonen en innsamlingsaksjon blant leger for å rykke inn annonser med deres budskap om at fastlegeordningen er i fare. Her presenteres to alternative utkast til annonse for årsmøtet.

Unge leger trår til for å sikre de fremtidige rammebetingelsene for legeyrket

En av de legene som jobber aktivt med Fastlegeaksjonen er Torun Ankjell fra Tromsø. Hun er 30 år gammel, gift og har en sønn på 8 år. Ved siden av jobben som lege driver hun med orienteringsløp, og sist vinter deltok hun i sitt livs første skimaraton.

- Forskriftsforslaget oppleves som en provokasjon mot allmennlegene. Dette er hardt arbeidende mennesker som tar sitt ansvar for pasientene personlig og alvorlig. 50 timers arbeidsuker er ikke uvanlig, og i tillegg kommer legevakt. Helseministeren hevder at reformen skal sikre pasientene bedre legetjenester ved å pålegge legene to minutters responstid på telefon, og truer med bøter dersom vi ikke deltar i møter som besluttes av NAV, arbeidsgivere og kommunen.
Torun_Ankjell-305
Selv vanligvis så rolige og sindige leger har blitt opprørt og oppgitt over den nye fastlegeforskriften som tres nedover hodet på legene. Ikke oppgitt forresten ..

- Hvorfor dette engasjementet som nærmest er et opprør blant vanligvis sindige leger, Torun Ankjell?

Vi må si fra! Vi deltar allerede i tverrfaglige møter og dialogmøter, men vi må selv få prioritere tiden vår. Forlater vi kontoret for å delta i møter, mister vi mye tid vi ellers kunne brukt i direkte kontakt med våre pasienter ved kontoret. Den faglige vurderingen av hva som er best og viktigst for våre pasienter må vi ha innflytelse på selv. Kort sagt: Vi kjemper for å overleve som en faglig forsvarlig, god og omsorgsfull profesjon og vi kjemper for det vi opplever er til våre pasienters beste.

Hvordan er oppslutningen rundt omkring i landet?
Vi er et nettverk av leger over hele landet. Både allmennleger, sykehusleger og leger i universitetsstillinger er med. Vi kommuniserer ukentlig med om lag 2.500 leger i nettverket. I midten har vi et råd som består av omlag 100 leger. Alle aktiviteter diskuteres i rådet før iverksettelse. Vi skriver leserinnlegg og kronikker i fellesskap. I disse dager diskuterer vi videre strategi og aksjonsformer med det store nettverket. Vi forberedt på å kjempe mot dette forskriftsforslaget, enten det tar to uker eller to år.

En helsides fargeannonse i lørdags-VG er ikke billig?

Nei – vi følte at vi siktet høyt da vi gikk ut med ambisjonen om en helsides annonse i VG. Kronerullingen har også gått over all forventning, og vi hadde finansieringen på plass på under to døgn, gjennom personlige bidrag fra kolleger over hele landet . Vi har nok en gang fått bekreftet at engasjementet og mobiliseringsviljen er svært høy blant våre kolleger i denne saken. Nå har vi en kassabeholdning som gir oss mulighet til å ytterligere kjøp av annonsesplass for å bli hørt i media og få gjennomslag hos pasientene.

Dette med annonsering – er ikke det et kommersielt virkemiddel?

Det er et valg vi har tatt for å bli hørt og forstått. Vi føler at våre synspunkter ikke blir tatt hensyn til av Helseministeren. Den retorikken som ledsager Statens markedsføring av den nye fastlegeforskriften får det nærmest til å se ut som at vi av latskap velger ikke å svare telefonen eller å gå i møter. Annonsekampanjen er ett av våre trekk for å balansere bildet, og få frem hvilke elementer av vår jobb vi syns er mest sentrale og viktige for pasientene våre, og hva slags virksomhet vi mener allmennmedisin skal være.

Skyver dere pasientene foran dere i kamp for bedre lønn og arbeidsbetingelser?

Nei. Jeg har tellet over epostene som har gått internt i Fastlegeaksjonens råd siden oppstart. Det er flere tusen. Økonomi har aldri vært et tema. Dette dreier seg om vår identitet og vår rolle som leger. Det vi ønsker er rimelige rammer for vår virksomhet, og tillit til at våre faglige vurderinger og prioriteringer er til pasientenes beste. Økonomi er ikke temaet denne gangen. Vi har sagt til ministeren at vi gjerne møter henne for å komme med våre innspill, erfaringer og forslag til hvordan fastlegeordningen kan styrkes og forbedres. Dette forslaget har ministeren dessverre hittil ikke benyttet seg av.

Får dere profesjonell hjelp eller bistand fra Legeforeningen?

Nei – det er viktig for oss å være uavhengige. Vi sloss nok for mange av de samme målene som Legeforeningen, men det er ingen formell eller uformell forbindelse mellom oss og Legeforeningen. Vi er et helt ekte grasrotopprør blant leger, og vi er, i prinsippet, villig til å gå vår egen vei dersom vi opplever Legeforeningen som for kompromissvillig når det gjelder forskriften. I denne saken vil vi ikke svelge en eneste kamel. Vår legevirksomhet var, allerede før forskriftsforslaget kom, invadert av altfor mye forstyrrende og unødvendig byråkrati, som tar oss bort fra pasientene og det vi er utdannet til: å stille diagnoser, trøste, lindre og behandle sykdom. I Fastlegeaksjonens råd sitter engasjerte og ressurssterke kollegaer. Annonsene vi nå kjører ut er i sin helhet utarbeidet av oss. Dette er ingen kjøpt og glatt profesjonell omdømmebygging. Som sagt: Det er vi leger som har bruk for å si hvem vi er, hva vi vil drive med, og at grensen nå er nådd for hva vi vil finne oss i når det gjelder helsebyråkratisk kontrolliver og hang til reformer.

Departementet har nå utsatt innføringen av ny fastlegeforskrift til 2013. Betyr dette at regjeringen har lyttet til protestene?

Departementet har nok hørt våre protester. Hva dette betyr gjenstår å se. Fastlegeaksjonen og landets fastleger vil ikke være fornøyd før vi får en forskrift som gir oss bedre rammevilkår enn det vi har i dag. Det betyr at regjeringens forslag til ny fastlegeforskrift må skrives helt om. Dette vet også Helseministeren og HOD. Det er dermed Helseministeren som bestemmer om dette ender med en konflikt som vil sette dagens offentlige solidariske fastelegeordning i fare. Vi forventer av ministeren at hun legger bort det skrivebordsforslaget som er presentert, går i dialog med oss som praktiserer faget, og gjennom en respektfull dialog med oss søker ordninger som kan sikre fastlegeordningen, faglig standard og rekruttering til allmennmedisin.

Har dere etablert en konkurrerende virksomhet til Legeforeningen?

Nei – langt ifra. Vi opplever at Legeforeningen og Fastlegeaksjonen har de samme mål, selv om arbeidsmåtene kanskje er litt forskjellige. Vi håper og tror at Legeforeningen sentralt opplever Fastlegeaksjonen som nyttig drahjelp for å sikre en fortsatt faglig sterk, solidarisk og omsorgsfull førstelinjetjeneste. Når foreliggende forskriftsforslag er lagt i en skuff for godt, eller sendt til det kommunale forbrenningsanlegget i Kleivi, slik allmennlegeutvalget i Hol kommune har foreslått, og når vi har en ny forskrift som gir allmennlegene fornuftige arbeidsvilkår, vil Fastlegeaksjonen bli oppløst.
Den smilende og blide kvinnen snakker varmt om legerollen, om ansvaret for pasientene og om gleden ved å være lege. Men, det er ikke vanskelig å merke at det er en kompromissløshet, en styrke og en kampvilje hos Ankjell. Du brenner virkelig for denne saken?

–Ja, og ikke bare jeg. Allmennlegerollen er truet. Fastlegeordningen kan bli rasert. Vi kjemper for en levedyktig fastlegeordning og muligheten til å drive god, pasientnær allmennmedisin, sier Ankjell, før hun skynder seg hjem til middagslaging etter en travel dag på jobb.

Andre artikler hos Legejobb om den nye fastlegeforskriften

Tips en venn  Skriv ut