To selskaper er på vei med koronavaksiner som programmerer kroppen til å vaksinere seg selv. Men kan vi stole på de nye og hittil uprøvde RNA-vaksinene?
En ny virusvariant skaper bekymring i Storbritannia, som nå skjerper tiltakene. Mens mutasjonen også er oppdaget i Danmark, er den fremdeles ikke sett i Norge.
Beslutningen om å skifte fra kreftforskning til koronavirus ble tatt over frokostbordet for elleve måneder siden, forteller legene som ledet vaksinearbeidet.
- Vi skal bare sjekke om metoden virker, sier prosjektleder Leif Edward Ottesen Kennair ved NTNU. - En farlig studie, mener overlege Kristian Sommerfelt.
Ti minutter. Så lang tid brukte en kjent milliardær på å bestemme seg for å finansiere en stor internasjonal studie om covid-19. Nå kommer resultatene av forskningen på løpende bånd.
Med våpen og energi har Russland gjort seg gjeldende på den internasjonale arenaen. Koronapandemien har gitt landet en ny sjanse til å hevde seg: vaksinen.
Mye av hensikten med koronatiltakene er å beskytte sårbare eldre. En ny norsk studie har sett på hvordan en gruppe eldre pasienter ved en psykiatrisk pleieinstitusjon, selv opplevde pandemien.
Vi får størst nytte av hver vaksinedose dersom vaksinen først gis i områder med lite smitte, mener samfunnsøkonom. – Det er som ved en gressbrann. Hvis det er veldig tørt gress, hjelper det lite med en bøtte vann, sier Eric Nævdal ved Frischsenteret.
– Jeg tror de som lager legemidler vil juble over dette, sier norsk forsker. Andre kaller det et fantastisk fremskritt og en revolusjon for forskningsfeltet.
Carlos das Neves er én blant tolv internasjonale eksperter som skal studere viruset SARS-CoV-2 og finne ut hvordan vi kan stoppe framtidige pandemier som covid-19.
Demensforsker Lasse Pihlstrøm mener det er viktig å se likheter, heller enn forskjeller mellom de ulike demenssykdommene. Han har tro på persontilpasset medisin, fremfor medisin tilpasset diagnose.
Folks holdninger til nye sykdommer svinger. På 1980-tallet skapte viruset hiv og diagnosen aids massefrykt i det norske samfunnet, før sykdommen sakte forlot den offentlige bevisstheten.
Oxford-vaksinen utviklet av AstraZeneca trenger videre studier, sier selskapet torsdag. Vaksinen er blant de tre som er mest aktuelle for Norge og Europa.