Den mystiske blod-hjernebarrieren beskytter hjernen vår som en smed. Derfor er det nesten umulig å få livsviktige medisiner gjennom den. Uppsala-professor Christer Betsholtz forsøker å finne nøkkelen vi trenger for å klare det.
Ny forskning viser at vi får mer appetitthemmende hormoner etter et års vektnedgang. – Dette kan motivere mange til å gå varig ned i vekt slik at de unngår diabetes 2, mener forskeren som får Anders Jahres medisinske pris for yngre forskere.
Nok en sammenfatning av forskningen konkluderer med at ibuprofen og andre NSAID-er har minimal effekt på kroniske ryggsmerter.
Kvinner får økt risiko for hjerteinfarkt etter overgangsalderen fordi østrogennivået synker. Flere kan trygt ta hormontilskudd, men mediene har skapt en unødvendig frykt, sier professor.
Når bakterier snakker sammen, kan de plutselig gi sykdom eller bli resistente mot antibiotika. Forskere ved Universitetet i Oslo prøver å forstå hva de sier til hverandre.
Norske gründere jakter på et nytt hjelpemiddel i kampen mot antibiotikaresistens. Svaret kan finnes i melk.
I et nytt eksperiment fikk de som spiste nøtter sjeldnere tilbakefall enn de som ikke spiste nøtter.
Nye funn i dyrestudier antyder at smerte-mottagere i nervecellene gjemmer seg for medisinene.
I framtida kan millioner av mennesker dø av antibioikaresistans. Leger ved Universitetssykehuset Nord-Norge har allerede opplevd en pasient som nesten ikke lot seg behandle. Men hvorfor har bakterier blitt resistente mot antibiotika?
Kan få konsekvenser for blant annet Parkinson-behandling i framtiden.
Medisiner som er skreddersydd mot svulstens gener, gjør at mange lungekreftpasienter med spredning overlever lenger. Kari Grønås har fått mange ekstra leveår.
Pasientene er fornøyde med å bli lagt inn på kommunale døgnenheter i stedet for sykehus. Fastlegene er mer skeptiske.
Forsker mener norske helsesøstre skal ha en del av æren.
De som er mye utendørs i ungdomstiden, har nesten halvert risiko for å bli rammet av multippel sklerose (MS) senere, viser ny, norsk studie.
Flere og flere mennesker får fettlever. Nå viser ny forskning at genvarianter som disponerer for sykdommen, stort sett bare er aktive hvis man er overvektig.
Medisin mot diabetes virker ved at det blir mer av de bakteriene i tarmen som bedrer forbrenningen, viser ny studie på mus og mennesker.
Et klart mål med Pensjonsreformen var å få folk til å jobbe lenger. Nå er det en kraftig økning i antall personer som sier farvel til arbeidslivet når de fyller 62.
Bakterier trenger jern for å overleve. Og bakterier som gjør oss syke, er de flinkeste jerntyvene.
Forsker mener kommunene blir drevet til å opptre som syndebukk for statens politikk.
Mange sykehjem snakker ikke tidlig nok med de eldre om hva de ønsker i den siste levetiden. Ofte tar de samtalen med pårørende når pasienten blir sykere eller er i ferd med å dø.
Åtte av ti som får keisersnitt med spinalbedøvelse får så lavt blodtrykk at det kan bli farlig for både mor og barn. Ny studie viser hva som forhindrer dette best.
Pasienter må ofte reise mellom forskjellige sykehus, legekontorer og fysioterapeuter, og vente i lange køer. Forsker mener det nye helsevesenet vil være mer opptatt av pasienten.
Men forskerne er usikre på om det er jodmangelen som fører til forsinkelser i hjerneutviklingen.
Pesten som antakeleg stod bak Svartedauden, herjar framleis om enn i langt mindre omfang enn før. No veit vi meir om korleis bakterien angrip oss.
En ny studie viser at fedme gir deg høyere risiko for hjertesvikt.
En ny norsk metode for å frakte skadde, bevisstløse pasienter setter internasjonal standard.
Ny dansk forskning viser at et hormon som blir produsert i leveren avgjør om du opplever søtsug eller ikke.
Kvinner som får i seg mye D-vitamin og kalsium kommer senere i overgangsalderen, viser en amerikansk studie.
Det brukes mye medisiner mot psykiske lidelser ved norske sykehjem. Selv om beboerne viser bedring av symptomer over tid, fortsetter mange likevel å stå på medisinene, viser ny forskning.