Barn med angst kan få effektiv hjelp med gruppeterapi

Svært få norske barn og unge får hjelp med angstlidelser. En ny studie viser at kognitiv terapi i behandlingsprogrammet Mestringskatten er til god hjelp.

2019-02-21

Munnhelse blir glemt i ny rapport om skadene fra energidrikker

De øvrige skadevirkningene energidrikker kan ha på helsen, herunder munnhelsen eller den orale helsen, blir ikke omtalt i en ny rapport fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø. Det burde de absolutt ha blitt.
2019-02-21

Premature som fikk mer mat vokste raskere - men fikk også mer infeksjoner

For tidlig fødte barn som veier veldig lite får oftere lavere IQ og lærevansker når de blir større. Men det kan hende de får for lite mat, ifølge forskning. Da de fikk mer næring enn anbefalt, vokste de nemlig raskere.
2019-02-21

Vi har lykken med oss i genene

Hvor fornøyde vi er med livet kan arves og kommer delvis an på personligheten vår, viser ny studie. Men hvor stor betydning har genene kontra miljøet?
2019-02-18

Helsepersonell sliter i møte med pasienter med selvmordstanker

De ansatte i helsevesenet føler seg usikre når de skal snakke om livets store temaer med pasienter som vurderer å ta sitt eget liv, viser ny studie.
2019-02-12

Mener tarmbakterier er koblet til depresjon

Folk med depresjon hadde mangel på tarmbakterier som kobles til livskvalitet.
2019-02-11

Byfolk og forstadsfolk er omtrent like aktive, men på hver sin måte

Lenge har det vært en utbredt oppfatning at det er de som bor sentralt i byene som er mest fysisk aktive. Nå kommer det forskning som slår hull på den myten.
2019-02-11

Kronisk syke fikk god hjelp fra leger via chat og Skype

Medisinsk oppfølging via Skype og chat hjemmefra øker livskvaliteten for kronisk syke, viser fersk studie. Men det finnes også noen etiske utfordringer.

2019-02-08

For Lene ble mammalivet et mareritt. Hva kan gjøres ved fødselsdepresjon?

– Det er bedre å søke hjelp for tidlig enn å vente til ting har blitt enda verre. Husk at du ikke er alene, sier professor.

2019-02-07

Superbakterie hopper fra dyr til mennesker

Vi er selv opphavet til bakterien MRSA. Men det var først etter at den hadde vært innom kua, at den ble farlig. På ferden hadde den utviklet antibiotikaresistens.

2019-02-06

Jan Fridthjof Bernt ønsker eksternt flertall i universitetsstyrene

– Jeg tror vi må våge å ta en seriøs diskusjon om det ikke heller skulle vært et flertall av eksterne styrerepresentanter, sier Jan Fridthjof Bernt til Uniforum. Han er professor emeritus ved Universitetet i Bergen og var den som ledet arbeidet med nasjonal universitetslov i 1995.
2019-02-05

Fire grå stær-pasienter smittet med sjelden bakterie under operasjon

Fire menn risikerer å miste synet etter å ha blitt smittet med den multiresistente bakterien Burkholderia under operasjon for grå stær i Narvik.
2019-02-05

Snusing øker ikke risikoen for slag eller hjertesykdom

Norske og svenske snusere har ingen økt risiko for hjertesykdom eller slag, viser en ny samlestudie. – Det gir stor helsegevinst for mange å bytte fra røyk til snus, sier norsk hjertespesialist.
2019-02-05

Mange psykotiske pasienter tar ikke medisinene sine

Nesten halvparten av psykotiske pasienter ved Stavanger universitetssjukehus tar ikke medisiner slik de er foreskrevet av legen. Hvorfor det?

2019-02-01

Kanskje kan en pustemaske bli redningen for Petter

Hjerteflimmer kan forverres av pustestopp om natten. Nå vil en hjerteforsker teste ut om en pustemaske kan hjelpe Petter Andresen og andre med flimmer.
2019-02-01

Har legevisitten gått ut på dato?

Noen sykehuspasienter, som ellers er fullt påkledd og oppe og går, tar av seg klærne og legger seg under dyna når legen kommer på visitt. Dette ligner ikke mye på brukermedvirkning, mener en som har forsket på legevisitten.

2019-01-31

Vil vibrere hjernen for å finne motstandsdyktige svulster

Noen personer med hjernekreft har nesten ingen effekt av dagens behandling. Nå skal norske forskere bruke vibrasjoner for å finne disse pasientene.
2019-01-28

Bæsj kan bidra til antibiotikaresistens i naturen

Våre egne tarmbakterier spiller trolig en viktig rolle ved siden av rester etter medisiner.
2019-01-25

Beryktet hjerneforsker tapte i retten

Først ble hun tatt for forskningsfusk, så ble hun fratatt doktorgraden. Den får Milena Penkowa ikke tilbake, har byretten i København bestemt.
2019-01-25

Norske forskere har funnet ny behandling mot prostatakreft

Behandlingen ser ut til å ha svært god effekt. En ferdig utviklet medisin kan være på plass innen fem til seks år, sier en av forskerne bak funnet.

2019-01-25

Denne muggsoppen tar liv

Hvert år dør 1,5 millioner mennesker av soppinfeksjoner, og stadig oftere er soppen resistent mot legemidler. Nå slår forskere alarm.
2019-01-23

En liten gruppe unge har økt risiko for å bli voldelige og kriminelle hvis de ikke får hjelp

Barn og unge som mangler empati og har lite samvittighet kan utvikle seg svært negativt om de ikke blir hjulpet tidlig i livet, mener forskere.
2019-01-17

Slik beskytter fluor tennene

At fluor virker mot hull i tennene, er godt dokumentert. Her er det alt du trenger å vite om mineralet.
2019-01-16

-Hvorfor blir jeg plutselig trist når jeg tar meg på brystvorten?

En leser opplever en følelse av vemod og tristhet når brystvorten hennes blir berørt. Årsaken ligger kanskje i hjernens signalstoffer.
2019-01-16

Vil du vite om du har Alzheimer flere år før du blir syk?

– Hvis det ikke er noen kur, er det jo helt fåfengt å gni det inn før du har begynt å merke noe, mener Jannicke Granrud, som fikk diagnosen da hun var 51 år.
2019-01-16

Immunterapi mot leverkreft gir håp

Får du kreft i leveren, er den behandlingen du kan få i dag dessverre begrenset og ikke så effektiv. Nå gir ny forskning på bruk av immunterapi grunn til optimisme.
2019-01-14

Fedmeforsker vil avlive slankemyte

Overlege Rønnaug Ødegård ved avdeling for barn og unge ved St. Olavs hospital i Trondheim vil avlive myten om at trening hjelper for å gå ned i vekt.
2019-01-14

Nyoppdaget sykdom utløser epilepsi og rammer barns IQ

Foreløpig kjenner forskerne til tre barn som lider av den sjeldne sykdommen.
2019-01-14

Mange planlegger å dø hjemme, men svært få får muligheten

Norge ligger på jumboplass i Europa i å dø hjemme. Mange dødssyke flyttes mye rundt i siste fase i livet, forteller forsker.

2019-01-11

Hva er den beste måten å føde på?

Er det for eksempel best å føde liggende, eller er det bedre å stå eller sitte på huk? Og er det best å føde på et sykehus eller hjemme?

2019-01-11